top of page
  • vechernicamedia

Газа: Животозастрашаващата липса на менструални продукти

В Газа, в условията на бомбардировки и пълна обсада, стоките от първа необходимост са се превърнали в лукс. Нужни са огромни усилия, за да се намерят продукти за менструална хигиена.


След като Израел започна войната срещу Газа, рафтовете на супермаркетите и аптеките са празни, достъп до чиста течаща вода няма, и алтернативите са изчерпани. Жените в Газа знаят, че използването на нехигиенични продукти може да доведе до дългосрочни последици за тяхното здраве. 

Една от най-големите грижи на жените е намирането на продукти за менструална хигиена и дамски превръзки за ежедневна употреба.  


Журналистката Хинд Худари споделя, че това, че са останали без дом, силно е изострило здравословните проблеми на много жени, като включва себе си в това число.  


„Последната ми менструация беше най-лошата ми досега, защото съм бездомна и нямам достъп до баня или нещо подобно.“ 

„Всички продукти, които се намират сега, са с лошо качество, могат да предизвикат раздразнения и не са безопасни за употреба... това ме кара да се притеснявам за следващата си менструация.“


„Когато войната започна, първото нещо, за което помислих, дори преди храната, беше да се снабдя с дамски превръзки“, споделя друга жена. 


По разкази жените са принудени да изминават по няколко километра, за да се сдобият с дамски превръзки, като често се оказва, че те вече са разпродадени. 

„Това, което утежнява ситуацията, е липсата на вода и битова газ. Прибягваме до това да оставяме бутилки с вода на слънце за няколко часа, за да затоплим водата и да я използваме за къпане.“ 


Тъй като водата бързо се превърна в дефицит и мнозина съобщават, че страдат от дехидратация, вземането на душ също се е превърнало в лукс.


Таблетки за забавяне на менструацията


Бомбардировките на жилищни блокове, болници, места за богослужение и училища също така означават, че от 7.10. насам 1,9 милиона души, 85% от населението на Газа, са били вътрешно разселени.


По данни на UNRWA средно 504 души ползват една единствена тоалетна, а на всеки 2568 души споделят един душ (бел.прев. към 07.01.2024 г.). 


Липсата на уединение, съчетана с това, че резервоарите за вода биват специфично таргетирани от израелски въздушни удари, оставя жените без особен избор.

„Някои жени приемат хапчета, за да предотвратят менструацията си, поради липсата на дамски превръзки и липсата на вода за миене и стерилизация“, пише един от жителите на Газа в X. „Не съществува вероятност момиче да намери безопасно място с вода за къпане.“


Тези таблетки обикновено се предписват при медицински състояния като силно менструално кървене, ендометриоза и болезнени менструации. На някои мюсюлманки също така може да бъдат предписани от лекар, когато отиват да извършат поклонението Умра в Мека, за да се забави менструацията им и да им се разреши да се молят. Таблетките повишават нивата на хормоните и забавят менструалното кървене, но могат да имат странични ефекти, особено ако се приемат продължително време. Те могат да включват гадене, повръщане и промени в настроението, наред с други симптоми. Местните жители на място обаче разказват, че дори хапчетата вече не достигат. 


Търсенето на решения за техните неотложни нужди, като същевременно се борят да намерят каквато и да е храна, причинява страдание на жените в Газа, включително повишени нива на стрес, което се отразява на тяхното здраве и благополучие.


Липса на уединение, психическо натоварване


Хаджар Даруиш, експерт по женско здраве от Лондон, казва, че пребиваването във военна зона е изключително физическо и психическо натоварване за всички, особено за жените.


„Хората трябва да се справят с постоянната смърт и преместването и се съсредоточават върху това как да оцелеят. Независимо, че е  военна зона, жените все още ще имат менструация – те трябва да ползват тоалетна, да сменят бельото си, някои от тях са бременни и трябва да има пространства, в които да раждат. Болниците и домовете обаче са бомбардирани и вече не са останали санитарни пространства.“


„Най-голямото ми притеснение е, че момичетата, които имат менструация за първи път, не могат да намерят продукти или хора, с които да поговорят, и в крайна сметка прибягват до използването на парцали и дори късат парчета от дрехите си. За съжаление заради праха, мръсотията, отломките, това е нехигиенично и опасно и може да доведе до редица болести и инфекции“, каза още тя.


В ситуация, в която лекарите в Газа не могат да се снабдят с базови лекарства, а хирурзите трябва да извършват операции без упойка, грижата за женското здраве е особено силно пренебрегната.


Нехигиеничната среда може да доведе до проблеми като инфекции на пикочните пътища и разпространение на болести. „При някои жени силният стрес може да доведе до спиране на менструацията, а при други да я направи по-силна.“Пренебрегване на грижите след раждането 


Даруиш заяви, че друг основен повод за притеснение в Газа в момента са жените, които току-що са родили и нямат достъп до специализирани грижи. 

„Жените имат прекомерно кървене и се нуждаят от допълнително облекло, продукти за менструация, както и от обезболяващи. Без тях това преживяване може да бъде крайно омаломощаващо, психически и физически, ужасяващо е.“

В супермаркетите и аптеките са свършили и продукти като пелени за бебета, което означава, че родителите не могат да се грижат за новородените си деца.

Даруиш призова феминистките и женските организации да говорят открито за положението на жените в Газа.

„Феминистките и женските групи, които са мълчали, трябва да се изкажат и да подкрепят; без значение каква е тяхната позиция, те трябва да се застъпят за жените в Палестина.“


Лошото хранене и недостатъчната храна също са голяма заплаха за жените в Газа, които се борят да подсигурят, че бременностите им са здравословни.


„Жените в Газа се притесняват за неродените си деца, за растежа на бебето и за стреса и безпокойството, през което преминават.“ 


Превод: Цветелина Михайлова

Автор: Nadda Osman, Lubna MasarwaComments


bottom of page