top of page
  • vechernicamedia

„Дийпфейк“ порнографията – брутална форма на сексуален тормоз

„Дийпфейк“ порнографията е потресаваща нова форма на сексуален тормоз, която набира популярност и се превръща в сериозна опасност за жените. 


Какво всъщност представлява дийпфейк порнографията? 


Дийпфейк порнографията обхваща създадени от изкуствен интелект (ИИ) видеоклипове и изображения, в които се наслагват лица на хора (в 99% от случаите жени) върху нецензурно съдържание без тяхното съгласие или реално участие.  От зараждането на „дийпфейк“ изображенията преди близо половин десетилетие, технологията масово започва да се използва за злоупотреба и тормоз над жени. Проучване през 2019 г. открива, че 96% от „дийпфейк“ онлайн съдържанието е порнографско. Ужасяващо е, че проучването открива цяла „екосистема“ от сайтове и форуми, в които хората споделят, обсъждат и създават „дийпфейк“ порнография. В момента броят на „дийпфейк“ порнографски материали, направени без съгласието на използваните за тях лица, расте с постоянно нарастваща скорост, а напредъкът на ИИ технологиите разширява пазара ѝ.


„Това е нещо, насочено към всеки, независимо дали е ученик или възрастен, превърнато е в ежедневие“, казва Софи Мадокс от Пенсилванския университет, провеждаща изследване за кибер-сексуалното насилие. „Би имало огромна разлика, ако ограничим достъпа до този тип технологии. Не е правилно да ти отнема няколко секунди, за да се създадеш потенциално сексуално престъпление.“


„Дийпфейк“ порнографията е пагубна за психиката на жените, станали нейна жертва. Има потенциала да причини екстремен психологически стрес на жената, до такава степен, че да доведе до физиологични и емоционални симптоми на пристъпи на паника, депресия и посттравматичен стрес. Амнести Интернешънъл създава фразата „ефектът на заглушаване“, за да опише начина, по който онлайн насилието срещу жени може да намали участието им в обществени форуми и сложи край на професионалните им и лични контакти, спирайки ги да се развиват кариерно в области като журналистика и политика. 


Масови са случаите на жени решили да търсят свои снимки онлайн, само за да открият, че са поставени на нецензурни изображения и използвани в „дийпфейк“ порнография. За съжаление, след като жените откриват, че са били жертви на такъв тип тормоз, изображенията не изчезват. Съдържанието може да стои месеци из сайтовете, тъй като е необходимо значително количество масово докладване, за да бъдат свалени изображенията.


Хелън Морт, която става жертва на „дийпфейк“ порнографията, казва: „Кара те да се чувстваш безсилна, сякаш някой рязко те поставя на мястото ти. Наказана за това, че си жена с какъвто и да е публичен глас. Това е най-добрият начин, по който мога да го опиша. Сякаш някой ти казва „Виж, винаги може да го направим и с теб.Решаването на цялостния проблем около дийпфейк порнографията изисква многостранен подход, включващ правни реформи, технологичен напредък и обществена осведоменост. От решаващо значение е да се установят и наложат закони, които конкретно са насочени към създаването и разпространението на нежелано дийпфейк съдържание. Допълнително, социалните мрежи и онлайн платформите трябва да внедрят повече системи за незабавно откриване и премахване на подобно съдържание.


Превод: Иванжелина Трендафилова

Kommentare


bottom of page