top of page
  • vechernicamedia

Берта Бенц - първата жена шофьор


Манхайм, Германия. Сутринта на 5 август 1888 г. Берта Бенц тръгва на първото си пътуване с кола. Пътуването, което прославя развиващата се автомобилна индустрия и вероятно първия рекламен трик в историята. В допълнение към находчивостта си, 39-годишната Берта притежавала технически умения относно поддръжката на автомобила и е знаела как да шофира. Тя не само допринесла финансово, като инвестирала цялата си зестра, но и активно участвала в проектирането му. 


Когато Карл Бенц не успял да се продаде нито една бройка, жена му Берта решила да вземе нещата в свои ръце. Семейната двойка била разочарована, че техният автомобил, който е на пазара от три години, не е продал нито една бройка. Берта достига до заключението, че причината, поради която автомобилът не се продава е, че никой не е виждал човек реално да го използва. Затова тя решила лично да го кара. Така на разсъмване, без разрешение без знанието на съпруга си, Берта, придружена от двете си деца Ричард и Юджийн, изкарва от работилницата ,,Моторваген модел 3”.


Прототипът представлява хибрид между голяма триколка и карета, задвижван от двигател с вътрешно горене. По това време колите все още е трябвало да бъдат бутани, за да се запалят, затова тя и синовете ѝ бутат колата далече от къщата, за да не събудят спящият ѝ мъж. Тя подкарва колата под претекста, че иска да посети майка си, която живее на 104 км в Пфорцхайм, но истинската ѝ цел е била да докаже на своята борбеност, целеустременост и предприемчивост. Когато пристига, тя дори изпраща телеграма на своя съпруг, уведомявайки го за местонахождението си. 


(източник: https://autobild.bg/benz)

В днешно време изминаването на 106 км не е особено впечатляващо, но по онова време изминаването на такова разстояние по черни пътища е било почти подвиг. Също така Берта от самото начало е знаела, че ще трябва да се справи с три проблема: 


Резервоарът за вода, използван за охлаждане на двигателя, е трябвало да се пълни отново поради изпаряване. На няколко пъти пасажерите са били принудени да спират, за да напълни резервоара. 


Що се отнася до резервоара за газ, разположен в карбуратора, той съдържа само 4,5 л. При приблизителен среден разход от 10 л/100 км зареждането с гориво по пътя е от съществено значение за достигане на целта. По това време все още не са съществували бензиностанции. Моторваген се е движел с лигроин - петролно производно, използвано като разтворител и продавано в тогавашните аптеки.


Именно в село Вислох Берта спира, за да зареди гориво. Собственикът на заведението, в което Берта зарежда не е знаел, че благодарение на тази жена неговият бизнес, който съществува и до днес, ще се превърне в първата бензиностанция в света. Третото препятствие пред което Берта е трябвала да се изправи е, че 360-килограмовият автомобилът е трябвало да се бута, за да изкачва хълмове.


Берта прави много повече от тест за издръжливост на автомобила. Успехът на това семейно пътуване показва, че изобретението е жизненоважно и безопасно. Инициативата ѝ потвърждава важността на експериментите в областта. Нейният тест в реални условия установява недостатъците на превозното средство и довежда до редица подобрения, като например изолиране на проводниците, добавяне на спирачни накладки и ниска предавка, за да се улесни изкачването на хълмове.


Наследството на БертаМемориалният път на Берта Бенц, който проследява пътя ѝ от Манхайм до Пфорцхайм, е част от европейските маршрути на индустриалното наследство от 2009 г. насам. На същия този път 125 години по-късно, през август 2013 г., Mercedes-Benz за първи път тества новия си модел кола. До днес той служи като експериментална площадка за мобилността на бъдещето.


Превод: Цветелина Михайловаความคิดเห็น


bottom of page