top of page
  • vechernicamedia

Беларус с анти-ЛГТБ+ законопроект

Беларус е подготвил проект на закон, наказващ „насърчаването на нетрадиционни връзки“, имайки предвид връзките на ЛГБТ+ обществото. Законопроектът цели да установи административна отговорност при насърчаване на „ненормални връзки, педофилия и доброволен отказ от деца“ и е в процес на одобрение. 

Еднополовите връзки са декриминализирани в Беларус през 1994г, но страната не признава браковете и налага репресии над прайдовете. Беларуският президент Александър Лукашенко публично се подигра с ЛГБТ хората, като нарече гей мъжете „перверзници“ и „най-голямата мерзост“ в реч пред политици миналата година.


През 2023 г. международната ЛГБТИ+ организация ILGA-Europe заяви, че Беларус е поставена на 45-то място от 49 страни в своя годишен преглед на състоянието на човешките права на ЛГБТ хората в Европа и Централна Азия, отбелязвайки, че „проправителствените пропагандисти редовно призовават за преследване на ЛГБТ активисти и закриването на ЛГБТ организациите.“


Припомняме, че ,миналият декември Върховният съд на Русия забрани това, което нарече „международно ЛГБТ социално движение“, определяйки го като екстремистка организация.


Източници:
コメント


bottom of page