top of page
  • vechernicamedia

Руските феминистки излизат навън в знак на протест срещу войната на Путин

Превод: Ема-Мария Георгиева


Статията е препубликувана от JACOBIN.


ОТ

ФЕМИНИСТКА АНТИВОЕННА СЪПРОТИВА

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: АНАСТАСИА КАЛК / ЯН ШЪРМАНВ днешна Русия феминистките формират едно от най-активните социални движения в съпротива на държавните репресии. Сега те се обединяват, за да се противопоставят на войната на Владимир Путин срещу Украйна.


Текстът по-долу е манифест на руски феминистки, обединили се срещу окупацията и войната в Украйна. Феминизмът е едно от малкото опозиционни движения в съвременна Русия, което не е унищожено от вълните на гонения, предприети от правителството на Владимир Путин. В момента, в поне тридесет руски града действат няколко десетки грасруутс феминистки групи. В този текст феминистките, участващи в антивоенни демонстрации в страната, призовават феминистките по света да се обединят в съпротивата си срещу военната агресия, започната от правителството на Путин.


На 24 февруари, около 5:30 ч. московско време, руският президент Владимир Путин обяви "специална операция" на територията на Украйна за "денацификация" и "демилитаризация" на суверенната държава. Тази операция е подготвяна дълго време. От няколко месеца руските войски се придвижват към границата с Украйна. През това време ръководството на нашата страна отричаше всякаква възможност за военно нападение. Сега виждаме, че това е било лъжа.


Русия обяви война на своя съсед. Тя не позволи на Украйна нито правото на самоопределение, нито каквато и да е надежда за мирен живот. Заявяваме - и то не за първи път - че през последните осем години война се води по инициатива на руското правителство. Войната в Донбас е последица от незаконното анексиране на Крим. Вярваме, че Русия и нейният президент не са и никога не са били загрижени за съдбата на хората в Луганск и Донецк, а признаването на републиките след осем години беше само претекст за нахлуване в Украйна под маската на освобождението.


Като руски граждани и феминистки ние осъждаме тази война. Феминизмът като политическа сила не може да бъде на страната на военно нападение и окупация. Феминисткото движение в Русия се бори за уязвимите групи и за развитието на справедливо общество с равни възможности и перспективи, в което не може да има място за насилие и военни конфликти.


Войната означава насилие, бедност, принудително разселване, опустошени животи, несигурност и липса на бъдеще. Тя е несъвместима с основните ценности и цели на феминисткото движение. Войната задълбочава неравенството между половете и връща с години назад напредъка в областта на правата на човека. Войната носи със себе си не само насилието на бомбите и куршумите, но и сексуалното насилие: както историята показва, по време на война рискът за всяка жена да бъде изнасилена се увеличава неколкократно. Поради тези и много други причини руските феминистки и онези, които споделят феминистките ценности, трябва да заемат твърда позиция срещу тази война, разпалена от ръководството на нашата страна.


Настоящата война, както показват обръщенията на Путин, също се води под знамето на "традиционните ценности", обявени от правителствените идеолози - ценности, които Русия изглежда е решила да разпространява по света като мисионер, използвайки насилие срещу онези, които отказват да ги приемат или имат различни възгледи. Всеки, който е способен на критично мислене, добре разбира, че тези "традиционни ценности" включват неравенство между половете, експлоатация на жените и държавни репресии срещу онези, чиито начин на живот, самоидентификация и действия не отговарят на тесните патриархални норми. Оправдаването на окупацията на съседна държава с желанието да се популяризират такива изкривени норми и да се преследва демагогско "освобождение" е още една причина, поради която феминистките в цяла Русия трябва да се противопоставят на тази война с цялата си енергия.


Днес феминистите са една от малкото активни политически сили в Русия. Дълго време руските власти не ни възприемаха като опасно политическо движение и затова временно бяхме по-малко засегнати от държавните репресии, отколкото други политически групи. Понастоящем повече от четиридесет и пет различни феминистки организации действат в цялата страна - от Калининград до Владивосток, от Ростов на Дон до Улан-Уде и Мурманск.


Призоваваме руските феминистки групи и отделни феминисти да се присъединят към Феминистката антивоенна съпротива и да обединят сили за активна съпротива срещу войната и правителството, което я е започнало. Призоваваме и феминистките от цял свят да се присъединят към нашата съпротива. Ние сме много и заедно можем да направим много: През последните десет години феминисткото движение придоби огромна медийна и културна мощ. Време е да го превърнем в политическа сила. Ние сме опозиция на войната, патриархата, авторитаризма и милитаризма. Ние сме бъдещето, което ще надделее.


Призоваваме феминистките от цял свят:


  • Да се присъединяват към мирни демонстрации и да стартират офлайн и онлайн кампании срещу войната в Украйна и диктатурата на Путин, като организирате свои собствени акции. Не се колебайте да използвате символа на Феминисткото движение за антивоенна съпротива във вашите материали и публикации, както и хаштаговете #FeministAntiWarResistance и #FeministsAgainstWar.


  • Да разпространяват информация за войната в Украйна и агресията на Путин. В този момент имаме нужда целият свят да подкрепи Украйна и да откаже да съдейства на режима на Путин, под каквато и да е форма.


  • Да споделят този манифест с други. Необходимо е да се покаже, че феминистките са против тази война, против всякакъв вид война. Крайно необходимо е да се покаже, че все още има руски активисти, които са готови да се обединят в опозиция на режима на Путин. Всички сме в опасност от преследване от страна на държавата сега и се нуждаем от вашата подкрепа.

ความคิดเห็น


bottom of page