top of page
  • vechernicamedia

ПРИЗМАКакто вече знаете, зад Вечерница стои идеята за даване на платформа на повече гласове и перспективи на хора от маргинализирани полови идентичности, секуалности, етноси, раси, религии и др. Самата медия е замислена като онлайн пространство, в което да се фокусираме именно върху тези хора от обществото и техните преживявания.


Именно затова сме повече от щастливи да ви поканим на феминисткия ЛБТИ+ фестивал „ПРИЗМА“! С програма от 14 събития и 7-дневна изложба с куиър изкуство, фестивалът е уникален заради фокуса върху лесбийките, би и куиър жените, транс, небинарните и интерсекс хората. Той обръща специално внимание на опита на онези, които живеят и творят на пресечната точка между сексизма и хомо/трансфобията, техните борби, радости, любови и вдъхновения.Изложбата, кръстена “Дневниците на една общност”, отваря врати утре, от 19:00 ч., в галерия DOZA! На нея ще можете да се запознаете с изкуството на близо 20 ЛБТИ артисти, да чуете акустичното изпълнение на NIYA от “Гласът на България” и да се запознаете с екипа зад фестивала, който до голяма степен се припокрива с екипа на Вечерница.


За нас като лесбийки, „ПРИЗМА“ е шанс да срещнем други хора като нас, да създадем физическо пространство, в което мненията, гнева и трепетите на други лесбийки, би и куиър жени, транс, небинарни и интерсекс хора не биват пренебрегвани. Личните ни преживявания са ни доказали, че дори в експлицитно куиър местата и събитията, фокусът обикновено пада непропорционално върху цис гей мъжете и затова ни се иска да направим нещо, посветено именно на горепосочените идентичности. Отвъд това, „ПРИЗМА“ е възможност да се сближим със собствената си общност, да обменим опит и съвети, да се учим едни от други, да се смеем и да танцуваме. А какво по-хубаво от това?


Пълната програма на фестивала можете да откриете тук:

Всички събития са с вход свободен, а с изключение на транс работилницата за поезия, можете да посетите всяка една от останалите инициативи без значение от вашата идентичност, като хората с ЛБТИ+ идентичности ще имат предимство при записването за събития с ограничени места. Очакваме ви! Въоръжете се с добри намерения и весело настроение.


Ако след посещение на някое от събитията имате идея за текст по някоя от засегнатите теми или пък искате да отразите как сте си прекарали, драснете ни съобщение в инстаграм, фейсбук или пък един имейл. Бихме се радвали да публикуваме някои от текстовете.


Последвайте „ПРИЗМА“ в социалните мрежи:


Comments


bottom of page