top of page
  • vechernicamedia

“Не е хулиганство, а престъпление от омраза!”


“Не е хулиганство, а престъпление от омраза!” Под този надслов се проведе демонстрация пред Съдебната палата вчера (30 март). В следобедните часове на деня десетки хора се събраха, за да подчертаят спешната нужда от промени в Наказателния кодекс, които да включват разпознаването на престъпления от хомофобски и трансфобски подбуди като престъпления от омраза.


Участниците застанаха в солидарност и с пострадалите при нападението на Рейнбоу хъб. Вчера започна същинската част по делото срещу Боян Станков - Расате, който на 30.10.2021 г., заедно с десет други насилника нахлу в общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub,след което те потрошиха пространството, а самият Расате удари активистка в лицето и на излизане я заплаши с нож. Промените в закона биха дали възможност в бъдеще подобни прояви да се квалифицират не просто като хулиганство, а като престъпление от омраза по хомофобски и трансфобски подбуди. Това би дало възможност да се води официална статистика за броя на анти-ЛГБТИ престъпленията от омраза, каквато в момента липсва, както и би се превърнало в отегчаващо вината обстоятелство при наказателни дела.


От 2002 г. насам неправителствени организации и ЛГБТИ активисти призовават за промени в Наказателния кодекс и включването на сексуалната ориентация, половото изразяване и половата идентичност като защитени характеристики, на основата на които се извършват престъпления от омраза и други престъпления. На 19 октомври 2021 г. в Министерство на правосъдието беше внесена петиция с 8181 подписа с искане за изменение на Наказателния кодекс, но темата продължава да бъде пренебрегвана от управляващите.


Дефицитите в законодателството са тема и на годишния доклад на международната правозащитна организация “Амнести Интернешънъл”. В него се изтъква липсата на законодателство срещу насилието по ЛГБТИ-фобски подбуди, както и хомофобската реч и действия на определени политици.Comments


bottom of page