top of page
  • vechernicamedia

Национална конференция "Феминизъм: мобилизации и контексти"Камелия Ценева


На 28.01. и 29.01. се проведе Национална конференция “Феминизъм: мобилизации и контексти”, организирана от сдружение “Мрежа за културни изследвания”. Първата по рода си феминистка конференция се случи в момент, в който нуждата от подобни събития става все по-належаща. С изключително богата програма и говорители от най-различни сфери събитието послужи и като ценна обмяна на опит, и като ясен знак, че феминизмът е и ще продължава да бъде важна тема за обществеността ни.


Може би най-запомнящият се момент от конференцията беше проведената през първия ден кръгла маса с представители на граждански организации, на която членове на няколко организации и колективи, както и индивидуални активисти, имаха шанса да споделят опита си и да дискутират отражението на политическия климат в последните години върху работата им. Разговорът прерасна в дебат за нуждата от политическо действие от страна на женските и феминистки организации и за ролята на идеологическите убеждения в общата феминистка борба. Вниманието беше привлечено към нуждата да се солидаризираме едни с други и да бъдем активни участници в борбите на всички групи жени (и хора с маргинализирани джендър идентичности) и да мислим феминизма отвъд борбата с насилието, основано на пола, и представителството на жените в политиката.


По тази линия отношенията между леви и либерални феминистки групи също станаха повод за доста разгорещен разговор, като на преден план излязоха някои точки на конфликт, но и настояването, че врагът - а именно фашистките и крайно-десните идеологии и тези, които ги пропагандират - е общ. Разбира се, както беше посочено от представител на Феминистки мобилизации, за някои от нас освен фашизмът враг е и капиталистическата система - позиция, защитена по различни начини от доста от говорещите, което като че ли изненада част от другите присъстващи, както и изобщо критиката, отправена към либералните НПО-та и либералното говорене. Един от участниците припомни, че критиката към НПО-тата отляво е много различна от “критиката” отдясно - проблемите, които левите изтъкват, са свързани с липсата на демократичност и равнопоставеност при взимането на решения.


Кръглата маса беше придружена от не по-малко интересни панели: в първия, “Неравенства и съпротива”, основни теми бяха нуждите на организациите, работещи върху проблемите не жените и момичетата; българското куиър движение и последиците от дебата около понятието “джендър” от 2018 г. насам. В панела “Пресеченост и многообразие на женските битки” основни теми бяха системното насилие на жени от етнически и религиозни малцинства в периода на държавния социализъм, анализирани през пост-колониална перспектива, както и различните проявления на пост-колониалния ислямски феминизъм в съвремието ни. Медийните репрезентации на проблема с насилието над жени и отношението на жени журналистки към тях бяха акцент в третия панел, “Мъжкият и женският поглед в популярните медии”, където още се обсъдиха съвременните блогове на майките в България и връзките между пола и гласа в медиите в историческа перспектива.


Вторият ден от конференцията включваше два панела - първият от тях беше почти изцяло исторически, като сред темите бяха жените в комунистическата преса преди 1944 г. и наказателните политики към хомосексуалните през социализма в България. Последният панел, на име “Артистични практики и феминистки залози”, беше посветен на куиър киното и съвременното феминистко изкуство в България през последните трийсет години.

Както се вижда от описанията на панелите, голямата част от представените теми бяха свързани с българския контекст или с феномени, които трябва да ни вълнуват като част от глобално общество, в което съдбите ни са дълбоко свързани, а солидарността ни е безкрайно нужна, за да можем да постигнем един по-справедлив свят. Вълнуващите дискусии показаха, че такова събитие е повече от добре дошло и е нужно не само за да споделим знание едни с други, но и за да се опознаем и да започнем да мислим как можем да чертаем траекториите на бъдещите си битки заедно и във все по-голям мащаб.


Записи на всички панели можете да намерите на страницата на Семинар_BG тук: https://www.facebook.com/seminarbg.eu, а програмата на конференцията е достъпна в събитието: https://www.facebook.com/events/1232259167279268.

Comments


bottom of page