top of page

Махса Амини: Жени свалят забрадките си в знак на протест по време на погребението


Избухнаха протести по време на погребението на млада жена, която почина, след като беше арестувана от иранската морална полиция. 22-годишната Махса Амини почина в петък, дни след като очевидци разказват, че е била пребита в полицейски микробус в Техеран - твърденията са отхвърлени от полицията.

Съобщава се, че някои жени са свалили забрадките си по време на церемонията в знак на протест срещу задължителното носене на хиджаб.

Присъстващите на погребението скандираха "смърт за диктатора", а на видеозаписи се вижда как по-късно полицията стреля по тълпата. Погребението се състоя в родния град на Махса Амини, Сакез, в западната провинция Кюрдистан. Според видеоклипове, публикувани в социалните медии, местните жители са се събрали много рано сутринта, за да попречат на иранските служби за сигурност да избързат с погребението, с цел да избегнат протести. Сведения сочат, че разгневени протестиращи са тръгнали към офиса на местния губернатор, за да протестират във връзка със смъртния случай. Според видеозаписи, получени и проверени от персийската служба на Би Би Си, службите за сигурност са открили огън по протестиращите. Съобщава се и за ранени и арестувани. Във видеоклипове, публикувани в Twitter, се вижда как службите за сигурност охраняват кабинета на губернатора и арестуват протестиращи, които се опитват да се доближат до сградата. В социалните мрежи беше публикувана снимка на надгробния камък на Амини. Тя гласи: "Ти не умря. Твоето име ще бъде кодово [призив за митинг]". Mahsa Amini Funeral. Photo source: La Vanguardia Махса Амини беше арестувана във вторник от моралната полиция за предполагаемо неспазване на строгия дрескод, свързан с покриването на главата. Според очевидци тя е била пребита, докато е била в полицейски микробус, и по-късно е изпаднала в кома. Иранската полиция отхвърли обвиненията, като заяви, че тя е "получила внезапна сърдечна недостатъчност". Иранският президент хардлайнер, Ебрахим Раиси, поиска от Министерството на вътрешните работи да започне разследване на смъртта. В изявление на болница "Касра" в Северен Техеран се казва, че Махса Амини е била приета на 13 септември и не е показвала "никакви жизнени показатели". По-късно изявлението беше премахнато от социалните медии на болницата, след като акаунти в социалните медии [на привърженици на политиките на правителството] обвиниха служителите на болницата, че са "антирежимни агенти". Иранската телевизия излъчи и кадри от видеокамери, на които се вижда как Махса Амини е арестувана. Активисти за правата на човека обвиниха държавната телевизия, че е цензурирала кадрите, за да създаде фалшива история. По данни на Netblocks, организация за наблюдение на киберсигурността и управлението на интернет, след излизането на новината за смъртта на Амини, интернет връзката е била прекъсната на различни места в Иран, включително в столицата Техеран, а и в Сакез. Много потребители споделят, че не могат да качват видеоклипове в Instagram или да изпращат съдържание по WhatsApp.

Иранският държавен вестник Sharq съобщава, че много ниската скорост на интернет в Техеран е нарушила работата на фондовата борса в събота.

След ислямската революция в Иран през 1979 г. жените са задължени да носят благоприлично "ислямско" облекло. На практика това означава, че жените трябва да носят чадор, наметало за цялото тяло, или забрадка и манто, което покрива ръцете им.

През последните години в Иран се проведоха няколко кампании срещу задължителния хиджаб, но репресивните мерки упражнявани от иранската морална полиция върху жени, обвинени в неспазване на правилата за обличане, накараха противниците на тази политика да призоват към действие.

Неотдавна, ръководителят на иранската съдебна система Голамхосеин Мохсени-Еджейе изрази предположението, че зад кампанията стоят чужди сили и инструктира разузнавателните служби да открият "ръцете зад булото на голотата". По-рано през лятото президентът Раиси също така обеща да се пребори с "насърчаването на организираната корупция в ислямското общество", като директно се позова на кампанията. През последните месеци, иранската държавна телевизия показа телевизионни признания на жени, арестувани за неспазване на строгия код за обличане. Много иранци обвиняват върховния лидер Али Хаменей за репресиите. В социалните мрежи се споделя негова реч, в която той възхвалява ролята на нравствената полиция и начина ѝ на работа. Превод на статия на Али Хамедани, от 18 септември, 2022, BBC Source: Hossein Mahini, Twitter

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Български фонд за жените. All rights reserved 2021 Powered by Webnode


bottom of page