top of page

Кралица Елизабет почина, но кървавото ѝ наследство е живо

От Шарън ЖангКралица Елизабет II, най-дълго управлявалият британски монарх, почина в четвъртък на 96-годишна възраст в замъка на кралското семейство в Шотландия, съобщиха от Бъкингамския дворец.
Синът на кралицата, 73-годишният принц Чарлз, ще я наследи като крал. Смъртта ѝ предизвика съболезнованията на световни лидери, включително на президента Джо Байдън, който заяви, че кралицата "бележи епоха" на "несравнимо достойнство" в Обединеното кралство.


За мнозина, особено в глобалния Запад, 70-годишното управление на кралицата е белязано от стабилност и дипломация; при Елизабет кралското семейство полага усилия да се дистанцира от политиката на страната и дългата колониална история на монархията.


Но за милиони хора, които са преживели и все още страдат от последиците на бруталния колониализъм и расизъм на кралското семейство както в чужбина, така и в Обединеното кралство, наследството на кралицата ще продължи да живее под формата на насилственото и трайно управление, което кралското семейство е надзиравало и от което все още се възползва.


Мнозина защитници на кралското семейство твърдят, че кралица Елизабет трябва да бъде предпазена от подобни критики, тъй като е дистанцирала семейството от това минало и се е опитала да компенсира бившите и настоящи колонии чрез събития като обиколките на Общността на нациите.


Критиците опровергават този аргумент, като твърдят, че кралското семейство все още не се е изправило срещу миналото си или изплатило обезщетения на хората, които продължават да страдат в резултат на британската монархия, десетилетия след прякото колониално управление. Кралското семейство е критикувано и за това, че изглежда се опитва да замита историята си под килима, особено по време на платинения юбилей на кралицата тази година.


"Както по замисъл, така и по стечение на обстоятелствата на нейния дълъг живот, присъствието ѝ като държавен глава и ръководител на Британската общност, асоциация на Великобритания и нейните бивши колонии, поставя твърд традиционалистки фронт пред десетилетията на бурни сътресения", пише професорът по история в Харвардския университет Мая Ясаноф за "Ню Йорк Таймс". "Като такава, кралицата помогна да се прикрие кървавата история на деколонизацията, чиито мащаби и наследство все още не са признати по подходящ начин."


Почти толкова дълго, колкото съществува монархията, тя е колониална и империалистическа сила, колонизирала и експлоатирала огромен брой страни и територии, особено в глобалния Юг, много от които имат общи последици от бедността и продължаващото потисничество.


През вековете, Великобритания е прехвърлила трилиони долари от своите колонии, за да се обогати, и продължава да се възползва от расисткото си минало и настояще и до днес. Монархията е изградена върху робството, създавайки търговия с роби, при която милиони африканци, южно- и северноамериканци са транспортирани в други страни. Търговията с роби всъщност е била толкова мащабна, че едва през 2015 г. страната изплаща напълно "дълговете" си към робовладелците от освобождаването на роби през XIX в.


Елизабет, чието управление започва през 1952 г., сама не въвежда тези политики - и все пак тя дава своя малък принос, за да се намеси, когато например бившият министър-председател Маргарет Тачър отказва да помогне за прекратяване на апартейда в Южна Африка.


Но други, като тези, които са пострадали пряко от британския империализъм по време на нейното управление, твърдят, че тя е оказала пряко влияние върху съвременното вземане на решения. Някои историци могат да кажат, че не е ясно кои от наложените от Обединеното кралство ужасяващи действия, случили се по време на нейното управление - като тези в места като Кения и Ирландия - са били упълномощени от нея. Други твърдят, че тя изначално носи отговорност, че тези жестокости са се случили. Също така, настъпилата по времето на Елизабет дистанция между короната и политическите решения в страната често не означава достатъчно за жертвите на британското колониално управление.


Символизмът на нейното управление не убягва на левите, които твърдят, че в днешно време тронът е символ на потисничеството, белотата и огромното имуществено неравенство във Великобритания - дори ако основните членове на британската левица не смеят да се застъпват за премахването му.


Елизабет е поне отчасти пряко отговорна за някои от неравенствата, които се наблюдават и затвърждават в страната, докато тя е на трона.


През последните години короната се противопоставя на призивите за репарации от страни като Барбадос и Ямайка за тяхната кървава и отвратителна експлоатация в британската търговия с роби.


Расизмът на кралското семейство във вътрешен план през последните десетилетия също не се отразява добре на короната. Тези неравенства се затвърждават и в самия Бъкингамски дворец; кралските съветници забраняват на "цветнокожи имигранти или чужденци" да работят в двореца поне до края на 60-те години на ХХ век, повече от десетилетие след управлението на Елизабет.


Изглежда, че дълбоко вкорененият расизъм в семейството продължава и днес; през 2020 г. херцогът и херцогинята на Съсекс принц Хари и Меган Маркъл открито напуснаха кралското семейство заради расизма в семейството, въпреки протестите на членове на семейството като принц Уилям.


Превод на статията на Шарън Жанг, публикувана в TRUTHOUT на 8-ми септември, 2022 г.


bottom of page