top of page
  • vechernicamedia

Колумбия легализира абортите с решение на съда

Updated: Oct 10, 2023


Колумбия декриминализира абортите до 24-тата седмица от бременността, следвайки съдебни решения в Мексико и Аржентина, които подобряват достъпа до абортКолумбия декриминализира абортите до 24-тата седмица от бременността, като така се присъедини към страните със скорошни победи в сферата на репродуктивните права в Латинска Америка.

Конституционният съд в Южноамериканската страна отсъди в полза на декриминализирането с 5 гласа “за” и 4 гласа “против”. Решението следва серия подобни дела в Мексико и Аржентина, които намаляват бариерите пред възможността за достъп до аборт.

Досега абортите в Колумбия бяха разрешени само ако е на лице риск за живота или здравето на майката, при наличие на животозастрашаващи малформации на плода или в случаите, когато бременността е резултат от изнасилване, инцест или изкуствено осеменяване без съгласието на майката.

“Отбелязваме това решение на съда като историческа победа за женското движение в Колумбия, което десетилетия наред се бори за припознаването на правата на жените”, каза в изявление Ерика Гевара-Росас, директор на Амнести Интернешънъл за Северна и Южна Америка. “Жените, момичетата и хората, които могат да раждат деца са тези, които трябва да взимат решения за телата си.”

“Сега вместо да ги наказват, колумбийските власти ще трябва да признаят телесната им автономия и житейските им планове”, продължава Гевара-Росас.

По време на обявяването на решението на съда, протестиращите в подкрепа на достъпа до аборти празнуваха пред Колумбийски конституционен съд в центъра на Богота, облечени в зелено (цветът е символ на движението за достъп до репродуктивни права). Протестиращи срещу правото на аборт проведоха демонстрация срещу решението на съда.

Групите, подкрепящи правото на аборт, познати още като Зелената вълна, са завели дела за премахването на аборта от Наказателния кодекс. В последните две години движението няколко пъти се е сблъсквало с отказ на съда да се произнесе по въпроса.

Според оценки на групите в защита на репродуктивните права 400 000 аборта се извършват всяка година в Колумбия, като само 10% от тях са законни. През 2020 г. поне 26 223 аборта са извършени в Колумбия според “Профамилия” - местен доставчик на репродуктивни здравни услуги.

Според Кауза Хуста, колумбийска коалиция за женски права, между 2006 г. и средата на 2019 г. поне 350 жени са били осъдени или санкционирани заради извършени аборти, като поне 20 от тях са под възраст под 18 години.

Латинска Америка, традиционно консервативен регион със силно католическо и евангелистко лоби, има едни от най-рестриктивните закони срещу абортите, а много често процедурата е изцяло забранена. В Ел Салвадор десетки жени са в затвора за убийство след като са претърпели гинекологични процедури по спешност.

“Приветстваме конституционния съд за правната и политическа смелост да признае, че жените не са втора категория граждани”, заяви Паула Авила-Гийен, международен адвокат по правата на човека и изпълнителен директор на “Центъра за равенство на жените” в Ню Йорк. “Чрез предоставянето на конституционна закрила на автономията на телата ни и животите ни, съдът промени живота на милиони уязвими жени и деца, които са непропорционално ощетени от забраната на абортите.”

“Заедно с колумбийското движение “Зелена вълна” празнуваме факта, че Колумбия се превърна в третата страна в Латинска Америка, декриминализирала абортите в последните две години.”, каза Авила-Гиийен. “Знаем, че това ще даде отражение в други страни в Латинска Америка, които все още не са направили тази стъпка в посока на човешките права и социалната справедливост.”

Върховния съд на Мексико декриминализира абортите миналата година, а миналата седмица парламентът на Еквадор облекчи регулацията на абортите, като сега позволява достъп до аборти при случаи на изнасилване.

“Докато днес празнуваме това историческо решение, “Зелената вълна” е силна и се разраства, а битката за репродуктивни права и справедливост няма да престане, докато всеки човек не получи достъп до висококачествено сексуално и репродуктивно здравеопазване, когато и където има нужда от него.” Това заяви в декларация Еухения Лопес Урибе, регионален директор на Международната федерация по семейно планиране за Северна и Южна Америка и Карибския регион.


Comments


bottom of page