top of page
  • vechernicamedia

Клаудия Шейнбаум - първата жена президент на Мексико


Благодарение на три десетилетия политически иновации в Мексико, Клаудия Шейнбаум, нейната опонентка и стотици други жени получиха шанса да се кандидатират за различни постове.


Мексико току-що избра своята първа жена и първи еврейски президент: бившият губернатор на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум.

(източник: Reuters)


Тя надмина опонентката си, спечелвайки между 58,3% и 60,7% от гласовете, според Националния избирателен институт. Галвес имаше между 26,6% и 28,6%. (Хорхе Алварес Майнес от партията на Гражданското движение събра около 10 процента.)


Родом от столичния мегаполис, Шейнбаум е дъщеря на двама учени; бивш студентски активист и сред малкото еврейски политици в страната.


Шейнбаум е от партията Морена, която в момента управлява. Основана от настоящия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор (AMLO, както е известен), тази популистка лява партия държи най-много места в Конгреса и управлява 21 от 32-те щата на страната. Мексиканските президенти не могат да се кандидатират за преизбиране, а Шейнбаум победи иначе изцяло мъжко поле на първичните президентски избори на Морена.


Шейнбаум притежава докторска степен в областта на енергийното инженерство, работила е в академичните среди и индустрията и е служила в Междуправителствения панел на ООН по климатичните промени. Тя влезе в политиката през 2000 г., когато Андрес Мануел Лопес Обрадор, тогава кмет на Мексико Сити, я назначи за министър на околната среда. След това тя спечели изборна длъжност: първо като ръководител на квартал Тлапан в Мексико Сити, а през 2018 г. като кмет на Мексико Сити.


„В момента създаваме история!“ Шейнбаум каза пред тълпата в понеделник сутринта на площад Сокало в Мексико Сити.


Как политическата система на Мексико предостави на жените повече политически възможности?


Започвайки през 80-те години на миналия век, Мексико претърпя продължителен преход към многопартийна демокрация, главно чрез промяна на избирателните закони, за да позволи повече конкуренция. Всяка избирателна реформа предлага на жените кандидати възможност:


  • При договарянето на закона от 1996 г. жените законодатели се обединиха, работейки от другата страна, за да осигурят препоръка партиите да предлагат на жените 30% от кандидатурите за федералния Конгрес.

  • Те превърнаха тази препоръка в задължение през 2002 г., а през 2008 г. повишиха тази „квота за пола“ до 40%.

  • През 2014 г. конституционна реформа наложи равенство между половете сред кандидатите за федералния и щатския конгрес.

  • През 2019 г. друга конституционна реформа установи „равенство във всичко“: всички длъжности в изпълнителната, законодателната и съдебната власт на федерално, щатско и общинско ниво трябва да се заемат от мъже и жени в равен брой. Галвес беше сред жените сенатори, които написаха и се застъпиха за изменението.


Благодарение на три десетилетия иновации, Галвез, Шейнбаум и стотици жени получиха шанса да се кандидатират и служат на публични постове. Жените държат 50% от местата в мексиканския Конгрес и 31% от губернаторските постове. 

Партиите в Мексико вече не могат да твърдят, както направиха, когато квотите за равенство между половете бяха въведени за първи път, че „нямат жени, които да управляват“.


(източник: El Mundo)


Всъщност Шейнбаум беше предполагаемият кандидат на Морена много преди изборите през септември 2023 г. Месеци преди това Шейнбаум започва да използва лозунгите „Време за жени“ и „Мексико с „М“ за жени“ (испанската дума за жени е mujeres).


„Нация на фемицид“


Усилията за постигане на равенство между половете не изчистват репутацията на Мексико като „нация на фемицид“. Някои оценки показват, че всеки ден в страната биват убивани 10 жени. По-малко от 10% от тези престъпления се съобщават или разследват.

И Галвез, и Шейнбаум наричат ​​себе си феминистки. Ако се върнем назад обаче, действията на техните партии обаче относно насилието срещу жени  и правата на жените в по-широк план разказват друга история.


Андрес Мануел Лопес Обрадор рутинно игнорира исканията на феминистките за прекратяване на безнаказаността на насилниците, наричайки лидерите на протестите срещу убийствата на жени „консерватори“ и "барикадиращи правителствени сгради", когато маршируват. През март 2020 г., когато COVID-19 хвана хората в капан у дома и повече от 26 000 сигнала за домашно насилие заляха горещата линия за спешни случаи в Мексико, Обрадор отхвърли 90 процента като фалшиви. Когато Върховният съд на Мексико декриминализира аборта през 2021 г., Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че решението трябва да се спазва, но отказа да коментира повече.

(източник: TeleSUR English)


Бившите президенти от партията не са се справили особено по-добре, когато става въпрос за защита на жените и подсигуряване на тяхната сигурност. Под управлението на Фокс и Фелипе Калдерон няколко мексикански щата приеха конституционни поправки, обявявщи аборта за незаконен. И двамата президенти ескалираха жестоките конфронтации между наркокартелите, организираните престъпни групи и силите за сигурност. Тази милитаризация на свой ред подхрани резките скокове в броя на убийствата на жени. 
Авторка: Jennifer M. Piscopo


Превод: Венета Чавдароваコメント


bottom of page