top of page
  • vechernicamedia

Гърция планира легализиране на еднополовите бракове

Updated: Nov 6, 2023


Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис планира да легализира еднополовите бракове. Това е огромна стъпка напред за правата на ЛГБТК хората в регион, в който някои консервативни правителства репресират общността.


„Еднополовите бракове ще се случат в един момент и това е част от нашата стратегия“, каза Мицотакис, дясноцентристки политик, във вторник в интервю за телевизия Bloomberg в Атина. „Гръцкото общество е много по-готово и зряло.“Подобно на повечето държави в Европейския съюз, Гърция към момента признава еднополовите съюзи под някаква форма, но не подкрепя брака. От своя страна Гърция отбеляза скок в класацията за 2023 г. на правата на ЛГБТК хората сред европейските страни от ILGA Europe, след като миналата година правителството забрани гениталното осакатяване на интерсексуални деца.

Базираната в Брюксел неправителствена организация сравнява 49 държави и правното и политическо положение на ЛГБТК хората в тях, от 0% до 100%. С класиране от 57% в последния доклад, с пет процентни пункта повече в сравнение с предходната година, Гърция изпревари страни като Обединеното кралство и Германия.


Правата на ЛГБТК хората по света отново попаднаха в светлината на прожекторите през последните месеци. В Уганда законодателите приеха законопроект по-рано тази година, забраняващ хомосексуалността, с тежки наказания като смъртното наказание. В САЩ републиканският кандидат за президент Рон де Сантис беше обвинен в публикуване на хомофобски видеоклип, за да отбележи края на Прайд месеца. В Европа ЛГБТК общността беше изправена пред все по-целенасочени атаки през 2022 г.Импулсът за промяна започна в Гърция през 2021 г., когато Мицотакис назначи комисия за изготвяне на национална стратегия за подобряване на правата на ЛГБТК хората. Оттогава той въведе редица реформи, включително премахване на забраната за кръводаряване захомосексуални мъже и прекратяване на практиката на така наречените „операции за нормализиране на пола при деца“. Малцина очакваха той да стане толкова мощна сила за промяна.


Превод: Катерина ГеоргиеваKommentare


bottom of page